Gå direkt till innehåll
STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen. Foto: Oskar Kihlborg
STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen. Foto: Oskar Kihlborg

Pressmeddelande -

STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen

För tre år sedan startade Svenska Turistföreningen (STF) Höstlövet, ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer att uppleva ett naturnära höstlov någonstans i Sverige. I år samverkar STF med stiftelsen En Frisk Generation för att möjliggöra aktiviteter i naturen även på hemmaplan och inte bara på lovet. Samarbetet går ut på att familjer inom En Frisk Generations program får möjligheten att åka på en inspirerande och naturnära höstlovsresa till STF Grövelsjön Fjällstation.

– Vi är otroligt stolta över att tack vare våra medlemmars engagemang haft möjlighet att skicka iväg över 70 familjer de senaste åren på ett höstlov de annars inte hade kunnat åka på. Men det har skavt lite att vi har behövt avgränsa oss till några få dagar på året. Det är därför fantastiskt att vi nu, tack vare samarbetet med En Frisk Generation även kan erbjuda aktiviteter i naturen på hemmaplan för dessa barnfamiljer. Målet är att inspirera fler barnfamiljer att komma ut i naturen och vara aktiva, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

STF har tidigare visat i rapporten Naturklyftan 2018 att det finns ett växande gap bland barn och unga som förstärker utanförskapet. För trots att allemansrätten ger alla samma möjlighet att plocka bär i skogen och bada i närmaste sjö, påverkar socioekonomiska faktorer vilka som faktiskt kommer ut i naturen.

– Barn rör sig mindre och mindre, en stor andel barn är inaktiva större delen av sin fritid, och tillsammans med STF vill vi bryta den utvecklingen. Att leka fram rörelse i skogen eller bara njuta av det som ett friluftsliv har att erbjuda är något som inte alla har provat på och därför är det extra kul att kunna erbjuda En Frisk Generations familjer den möjligheten. Allemansrätten är ju något väldigt unikt för Sverige och att komma ut tillsammans hela familjen är ju extra roligt. Förhoppningsvis kan det ge mersmak, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på En Frisk Generation.

Höstlovsresan är ett komplement till En Frisk Generations ordinarie program där familjer under ett års tid kostnadsfritt får prova på aktiviteter två̊ gånger i veckan, äta hälsosamma måltider och få tips om vad kroppen behöver för att må bra. Förutom En Frisk Generations ledare kommer några av STFs lokalavdelningar vara en del av programmet genom att hjälpa till att rekrytera ideella ledare och stötta familjerna till fortsatt rörelse och naturupplevelser efter avslutat program.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare STF:
070-288 21 83, maria.ros.jernberg@stfturist.se

Anja Nordenfelt, verksamhetschef En Frisk Generation:
070–974 02 92 anja@enfriskgeneration.se

Ämnen

Kategorier


En Frisk Generation är en insamlingsstiftelse som inspirerar barnfamiljer att leva ett aktiv och hälsosamt liv. Sedan starten 2011 har över 1 000 familjer deltagit i verksamheten. En Frisk Generation stöttar där behovet är som störst och arbetar förebyggande för att minska ohälsotalen bland barn. H.K.H Prins Daniel är beskyddare av En Frisk Generation. 

En Frisk Generations program riktar sig till barn i årskurs 2 och deras familjer. Två gånger i veckan träffas familjerna för aktiviteter och hälsosamma måltider. Allt är kostnadsfritt. Ett forskningsteam från Karolinska Institutet utvärderar effekten av metoden.

Barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet 3 gånger mer jämfört med andra internationella studier. Familjerna ökar sin vardagsmotion och förändrar sina matvanor. De gör fler aktiviteter tillsammans och många upplever en förbättrad livskvalitet.

Presskontakt

Janna Hellerup Ulvselius

Janna Hellerup Ulvselius

Presskontakt Generalsekreterare 0708-543588