Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny satsning på barns hälsa i Nacka kommun

Fler barnfamiljer ska få möjlighet att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv. I september startar En Frisk Generation verksamhet i Fisksätraskolan och Akademiska skolan. Tillsammans med Nacka kommun och Stena Fastigheter arbetar stiftelsen för att utveckla folkhälsoarbetet och ge fler barn i kommunen en aktiv fritid.

Tjugotre barnfamiljer har hittills rekryterats i Nacka. Med start i september kan alla barn i årskurs 2 på Fisksätraskolan och Akademiska skolan delta i En Frisk Generations program. Två gånger i veckan får de, tillsammans med sina föräldrar och syskon, kostnadsfritt prova på olika aktiviteter. Lokala frilufts- och idrottsföreningar bjuds in så familjerna får möjlighet att till exempel testa fotboll, orientering, skridskoåkning eller yoga. En gång i veckan äter deltagarna middag ihop och kan lära sig mer om vad kroppen behöver för att må bra. Programmet pågår under ett år.

- Vi ser med spänning fram emot att följa En Frisk Generations projektmodell, som vi hoppas ska bidra till förbättrad folkhälsa och till ännu fler medlemmar i Nackas föreningsliv, säger Anders Mebius, Kultur- och fritidsdirektör, Nacka kommun

Om familjerna hittar någon aktivitet som är extra rolig och vill fortsätta med den när året är slut går Stena Fastigheter in och bidrar med medlemsavgift till föreningen.

-Vi vill att de boende ska trivas i sitt närområde och då är det viktigt att det finns saker att göra på fritiden. Att arbeta med fokus på familjer är extra roligt, då det är en satsning på framtida generationer, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

En Frisk Generation finns över hela landet. Nacka kommun är den fjärde kommunen i Stockholms län som valt att samarbeta med stiftelsen. Anja Nordenfelt, verksamhetschef, En Frisk Generation:

-Det är främst på fritiden som stillasittandet ökar och det är där vi kan gå in och göra skillnad. Hittills har över 900 barnfamiljer deltagit i vårt program och hittat glädjen i vardagsmotionen. Vi hoppas förstås att familjerna i Nacka ska få uppleva samma sak. Alla ska känna sig varmt välkomna till En Frisk Generation!

Fakta om ohälsotal
Dagens barn riskerar att få en sämre hälsa än tidigare generationer. Unga vuxna rör sig mindre än 85-åringar. Svenska barn sitter mest i Norden, i snitt 8 timmar om dagen. 25 procent av Sveriges barn är överviktiga eller har fetma.Barn som deltagit i En Frisk Generations program ökade sin fysiska aktivitet med 12 minuter i veckan. Det kan jämföras med tidigare internationella studier som i snitt skapade en förändring på 4 minuter. Mer information: 3 miljoner forskningsstudier kring ohälsa - men vad gör vi?


Kontakt: 
En Frisk Generation
Anja Nordenfelt, Verksamhetschef
tel. 070-974 02 92
anja@enfriskgeneration.se

Nacka kommun
Anders Mebius, Kultur- och fritidsdirektör
anders.mebius@nacka.se
tel. 070 – 431 98 19

Stena Fastigheter
Sarah Pettersson, Relationsförvaltare Stockholm
sarah.pettersson@stena.com
tel. 075-241 55 97

Ämnen

Kategorier


En Frisk Generation är en insamlingsstiftelse som startades 2011. Vi inspirerar barnfamiljer till en aktiv och hälsosam livsstil. Vår vision är att Sverige ska ha världens friskaste barn.

Presskontakt

Janna Hellerup Ulvselius

Janna Hellerup Ulvselius

Presskontakt Generalsekreterare 0708-543588