Gå direkt till innehåll
Nu startar vi en rörelse för att bryta barns stillasittande

Pressmeddelande -

Nu startar vi en rörelse för att bryta barns stillasittande

Barn sitter stilla i snitt 70% av sin vakna tid. För att må bra behöver barn röra på sig i 60 minuter om dagen, rörelse där pulsen slår lite snabbare och de blir svettiga. Som vuxna har vi ett ansvar för att inspirera våra barn till att röra på sig på fritiden, hitta rörelseglädje och uppmuntra den spontana rörelsen och vardagsmotionen. Tillsammans kan vi sätta fler barn i rörelse. Att hjälpa barnen att bryta stillasittandet är en investering för framtiden. 

-Vi vill att alla barn ska växa upp till starka och friska individer, det tjänar hela samhället på, säger Janna Hellerup Ulvselius, ordförande för En Frisk Generation.

Idag finns det stora skillnader i hälsa beroende på var du växer upp och skillnaderna ökar. 25 % av Sveriges barn är överviktiga och i hela världen sitter barn stilla c:a 9 timmar per dag. Undersökningen Liv och Hälsa som gjordes i Mellansverige 2017 visar att Sveriges unga sitter mer än 85-åringar. Idrottsrörelsen vittnar om att allt fler lämnar den organiserade idrotten alldeles för tidigt och de som idrottar minst är flickor som växer upp i områden med socioekonomiska utmaningar.

En Frisk Generation startar nu en kampanj för att få fler kommuner och företag att investera i våra barn. 

-Vi har gjort en film som visar vilken skev värld vi lever i, nu behöver vi hjälp att sprida vårt budskap för att sätta fler barn i rörelse. 

Se filmen här eller ladda ned den för egen publicering.

Ladda ner film

En Frisk Generation
En Frisk Generation En Frisk Generation är en stiftelse som inspirerar barnfamiljer i områden med begränsade resurser att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv. I samarbete med kommuner, regioner, näringsliv, civilsamhälle och forskare arbetar En Frisk Generation förebyggande för att förbättra folkhälsan. Över 1 000 familjer har deltagit i En Frisk Generations nationella program.

Källor:
Barns och ungas rörelsemönster– Folkhälsomyndigheten
Decline in cardiorespiratory fitness in the Swedish working force between 1995 and 2017 – GIH
De aktiva och de inaktiva– Centrum för idrottsforskning

Liv och hälsa– Region Uppsala

För med information kontakta:
Janna Hellerup Ulvselius, ordförande, En Frisk Generation, janna@enfriskgeneration.se, tel: 0708-54 35 88
Anja Nordenfelt, verksamhetschef, En risk Generation, anja@enfriskgeneration.se, tel: 0709-74 02 92
Magdalena Byléhn, kommunikationsansvarig, En Frisk Generation, magdalena@enfriskgeneration.se, tel: 0702-64 64 21

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Insamlingsstiftelsen En Frisk Generation startade 2011. Syftet är att etablera långsiktiga och gångbara metoder för att påverka folkhälsan genom att i tidig ålder engagera och motivera barnfamiljer att hitta drivkraften till en aktiv och sund livsstil.

Presskontakt

Janna Hellerup Ulvselius

Janna Hellerup Ulvselius

Presskontakt Generalsekreterare 0708-543588