Gå direkt till innehåll
En Frisk Generation presenterar sin verksamhet i FN

Pressmeddelande -

En Frisk Generation presenterar sin verksamhet i FN

Den 27 september möts världens ledare i FN för att diskutera hur man gemensamt kan förebygga livsstilssjukdomar som varje år orsakar miljontals människor en för tidig död. I år är fokus bland annat på frivilligorganisationer och deras insatser för folkhälsan. En Frisk Generation har valts ut, som en av fyra organisationer, att berätta om sin verksamhet på konferensen i samband med det tredje United Nations High-level Meeting on NCDs.

En Frisk Generation representeras av verksamhetschef Anja Nordenfelt och Gisela Nyberg, Karolinska Institutet.

-Det känns verkligen stort och spännande att få berätta om En Frisk Generation i FN. Att arbeta med hela familjen; både barn och vuxna tillsammans, och att samverka med skola, hem, föreningsliv, näringsliv och så forskningsnära är speciellt. Att bli utvalt, som ett av fyra projekt i världen, och få möjlighet att prata på konferensen visar att det även är unikt ur ett internationellt perspektiv. Jag är övertygad om att de som kommer och tar del av En Frisk Generations metod blir imponerade både av verksamheten och resultaten. Förhoppningen är att fler länder tar efter vårt sätt att arbeta med folkhälsa, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef för En Frisk Generation

En Frisk Generations program finns i ett flertal kommuner över hela landet. I fokus står barnfamiljer i områden där resurser kan vara begränsade. Två gånger i veckan får barnen, deras föräldrar och syskon, prova på olika aktiviteter gratis. Vid varje träningstillfälle får familjerna också äta middag ihop och lära sig mer om mat och vad kroppen behöver för att må bra. En forskningsgrupp från Karolinska Institutet har sedan starten, 2011, utvärderat metoden.

- Jag tror att En Frisk Generation är intressant ur flera perspektiv. Internationellt finns det inga likande projekt. Vi utvärderar inte bara effekten av En Frisk Generation utan också hur programmet implementeras i kommunerna. Det här är en stor chans att få sprida vår forskning vilket känns både kul och spännande! säger Gisela Nyberg, Med. Dr, Karolinska Institutet.

I den svenska delegationen ingår även Hjärt-Lungfonden, Cancerfonden och Friskis & Svettis.

Fakta
Varannan sekund dör en person mellan 30 och 70 år en för tidig död på grund av icke-smittsamma sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och kronisk lungsjukdom. I Sverige står dessa sjukdomar för över 90 procent av alla dödsfall.

Riskfaktorer är bl.a. stillasittande, ohälsosamma matvanor, alkohol och rökning

41 miljoner människor dör varje år en för tidig död på grund av livsstilssjukdomar. År 2030 beräknas siffran ha öka till 55 miljoner och målsättning är att minska dödligheten med en tredjedel fram tills dess.

Ämnen

Kategorier


Insamlingsstiftelsen En Frisk Generation startade 2011. Syftet är att etablera långsiktiga och gångbara metoder för att påverka folkhälsan genom att i tidig ålder engagera och motivera barnfamiljer att hitta drivkraften till en aktiv och sund livsstil.

Presskontakt

Janna Hellerup Ulvselius

Janna Hellerup Ulvselius

Presskontakt Generalsekreterare 0708-543588